Natuurhoek



Rommel op het schoolplein   14-03-2016

Onze natuurkids waren benieuwd hoeveel rommel ze op het schoolplein tegen zouden komen. Ze namen de proef op de som en gingen met handschoenen en schepjes aan de slag! Het eindresultaat is een emmer vol troep! De natuurkids vermoeden dat veel hangjongeren na schooltijd al die troep achter laten. Gelukkig ziet ons schoolplein er dankzij de natuurkids weer supernetjes uit. Bekijk het filmpje voor het eindresultaat.
 
 
Top


De winterslaap is bijna klaar!   22-02-2016

Op 21 maart begint de lente alweer, dus de winterslaap is bijna klaar! De winterslaap: wat houdt dat eigenlijk in? De dieren houden een winterslaap omdat het in de winter erg koud is voor de dieren en weinig eten te vinden is. Nou ja, dat wordt vermoed door wetenschappers.

Dit zijn de dieren van wie je niet verwacht dat zij ook een winterslaap houden: 
  • Lieveheersbeestjes
  • Hamsters
  • Slangen
  • Vleermuizen
  • Bladluizen
  • Ringstaartmaki’s
  • Vogelbekdier
  • Mollen
  • Uilen
 
Quizvraag: In welk seizoen beginnen de dieren met een winterslaap? 
 
De zomer
De herfst
De winter
De lente
 
Weet jij het? Je kunt je antwoord checken bij Merlijn of Nadjieba. 
Top


Herfstgedichtjes   23-11-2015

Wij hebben een paar herfstgedichtjes verzameld die gemaakt zijn door kinderen van onze school: 
 
De herfst is leuk!
De herfst is leuk! Ik lig altijd in een deuk! Door die bladerenmeuk!
Ik vind de herfst cool, oja er liggen bladeren.....een hele boel!
Ik lach altijd om die leuke smoel van mijn hond Tina in de bladeren boel!
Dit was mijn gedicht, ik vind hem leuk geworden en daarmee bedoel ik deze meuk en dat kan je zien aan mijn gezicht!!
van: Nadjieba



Herfst
Het is herfst buiten en de regen tikt tegen de ruit.
En ik draag een warme sjaal want dan worden de bomen niet kaal.
Mijn zus ziet een mus, hij heeft het koud.
Maar mijn broer snauwt.
Wij kijken naar het bos, maar mijn broer laat een boer.
Van : Rozemarijn

 
Top


Wat zie je gebeuren als de Herfst begint?   13-10-2015

Jullie hebben het buiten vast al gemerkt. Het is Herfst! Er zal buiten weer veel gaan veranderen met de natuur. Wij hebben voor jullie uitgezocht wat er allemaal gaat veranderen:

Een van de grootste kenmerken van de herfst zijn de kleuren. Het is een kleurrijk jaargetijde. De kleur van de blaadjes veranderen langzaam van groen naar geel, oranje, rood of bruin. Ze vallen op een gegeven moment van de bomen af. Paddenstoelen komen boven de grond. Het is een voorbereiding voor de winter. 

Dieren ondergaan ook een grote verandering tijdens de herfst. Ze passen zich eigenlijk aan. Vogelsoorten zoals spreeuwen verzamelen zich in grote groepen, met soms wel meer dan 10.000 spreeuwen! Kieviten oefenen voor hun tocht naar het zuiden. Grote zwermen kieviten zal je boven de weide rond zien vliegen. Veel dieren zoals egels gaan een plaatsje opzoeken voor de winterslaap. Je zal ze nu niet meer snel zien rondscharrelen op zoek naar eten. De vachten van dieren veranderen ook. De dunne zomervacht verandert in een lekkere dikke bontjas. Sommige dieren krijgen zelfs een andere vachtkleur die meekleurt in winterkleuren. 

Spinnenwebben zie je ook veel in de herfst. Herfstspinnetjes plaatsen hun webben waar ze maar kunnen. In een smalle plek zal je ze vast gaan tegen komen! Een spinnenweb kan er heel mooi uit zien als er druppels in blijven hangen. Het lijkt wel een snoer pareltjes die in de lucht zweven.
 
Top


Wat is er allemaal te vinden in ons tuintje?   21-09-2015

Het is jullie vast wel opgevallen dat ons tuintje bij de onderbouw flink volgegroeid is in de zomervakantie. Veel kinderen waren nieuwsgierig wat er allemaal te vinden is in dit tuintje. Reden genoeg om de natuurkids er op af te sturen! 


Hieronder is een lijstje gemaakt door onze Natuurkids: Marit S. & Lara:
 mais / tomaten / klaver vier / oost indische kers / pompoen / framboos / goudbloem / margrieten / rode kool  / courget / bieslook / dille / kalebas / tijm / rucola / peterselie / appel / aardbei / munt en tot slot: onkruid

 
Top


Bomen   25-06-2015

Nieuwsgierig naar een aantal bijzondere bomen? Wij hebben er twee voor jou geselecteerd: 
 
TheeBoom

Thee komt origineel uit China. Volgens een legende was er zo'n 5000 jaar geleden een Chinese keizer, Shen Nung, die heel graag warm water dronk. Op een dag zat hij onder een boom en begon het te waaien. Er viel een blaadje in zijn warme water. Hij dacht niet: "ik gooi het weg", maar hij dronk het op en hij vond het heerlijk! Later dronk hij alleen nog maar thee.

Nederlandse koopvaardijvaarders maakten in de 17e eeuw kennis met thee tijdens hun ontdekkingsreizen naar het Verre Oosten. Het was een product dat grote winsten opleverde. Omstreeks 1840 werden in Engeland zeilschepen gebouwd die speciaal waren bedoeld om snel thee uit het Verre Oosten te kunnen halen. Op Java en Sumatra legden de Nederlanders later theeplantages aan. Ook in Sri Lanka zijn veel theeplantages. Tot in de 18e eeuw was thee vooral een drank waarvan het gebruik alleen was weggelegd voor rijken. Want één stuk thee kostte toen een vermogen. 


 
De Amerikaanse eik

is een snelgroeiende boom uit de napjesdragersfamilie (Fagaceae). De soort komt oorspronkelijk uit het oosten van Noord-Amerika, maar wordt in Europa aangeplant als sierboom. De soort is in Nederland in gebruik sinds 1825 en in het verleden ook in bossen op grote schaal aangeplant. Een nadeel van de soort is dat deze een brede en dichte kroon vormt en daardoor onder bosomstandigheden andere boomsoorten verdringt. Er zijn boswachters die vinden dat deze soort hier niet thuishoort en deze daarom willen kappen. De Amerikaanse eik kan 35 m hoog worden.

 
Top


Vogelnestjes   08-06-2015

Wij hebben op het schoolplein rond gekeken waar we nestjes konden vinden, zodat jullie niet meer hoeven te zoeken! Bij de lege klas naast groep 6/7 van juf Jacqueline en juf Kirsten zitten vier kleintjes, maar ook bij de hoofdingang is een duivennestje!
Top


Bezoekje aan de Kinderboerderij   22-04-2015


De natuurkids hebben een bezoekje gebracht aan kinderboerderij "De Beestenboel". Zijn jullie ook zo nieuwsgierig naar wat er allemaal te zien is op deze kinderboerderij? Bekijk dan gauw dit filmpje!
 
 
Top


Voorjaarsbloemen   30-03-2015


Hoi!  

Wij hebben foto's gemaakt van een aantal voorjaarsbloemen die wij gevonden hebben op het schoolplein. Nieuwsgierig naar wat voor bloemen het zijn? Lees de tekstjes die erbij staan maar, dan kun je er ook nog iets van leren!

Groetjes van de Natuurkids. 



Krokussen zijn voorjaarsbloemen.
Ze komen in februari en maart op. 
Vlinders drinken hun stuifmeel.
Krokussen staan mooi in de tuin!




Sneeuwklokjes zijn ook voorjaarsbloemen.
Ze hangen naar beneden als klokjes, vandaar de naam "klokje".
In het midden van de bloem hangen drie delen, daar zit stuifmeel in.




De narcis is ook een voorjaarsbloem.
De narcis is een hele mooie bloem, omdat het 2 bloemen in 1 is. 
In het midden zit ook stuifmeel.


Top


SUPERGAAF filmpje: deel 2   24-03-2015

Hier is deel 2 van ons filmpje. Dit hebben wij gefilmd na "NL Doet". Zo kunnen jullie het eindresultaat zien. Veel kijkplezier!
 
Groetjes van Bente & Esther
 
Top


SUPERGAAF filmpje!   18-03-2015


Onze natuurkids Bente & Esther hebben een supergaaf filmpje gemaakt over hoe ons speelplein er nu nog uit ziet. Het lijkt net een spannende speelfilmtrailer! A.s. vrijdag hebben wij allemaal vrijwilligers van "NL Doet" die komen helpen om ons schoolplein weer mooier te maken. Er komt dus ook nog een tweede filmpje met het eindresultaat! Hier alvast de "before". 
 

 
Top


Een sneeuwmonster in de zomer!   02-03-2015

 
Er was eens een sneeuwpop  Het was zomer. Hij had nog maar een paar dagen te leven, want hij was van sneeuw en hij ging smelten! Totdat hij op een dag bij een huisje aankwam en daar was een lelijke oude trol. Hij zei ‘’jij gaat smelten, maar ik heb iets voor jou’’: een drankje (waar een doodshoofd op stond). Het zorgt er voor dat je niet meer smelt, en de zomer overleeft! De sneeuwpop dacht:"oké is goed" (hij is dom). Hij nam het in en veranderde in een afschuwelijk sneeuwmonster. Hij overleefde de zomer met gemak...Toen de winter kwam veranderde hij terug in en afzichtelijke OLAF. En dat is het verhaal van de OLAF!
 
Van de Natuurkids
 
Top


Selfies van juf Jacqueline & meester Peter met hun honden!!   12-01-2015


Heel veel kinderen hebben supergave selfies met hun huisdier opgestuurd! Natuurlijk konden meester Peter en juf Jacqueline niet achterblijven....
 
Zie hier het resultaat! :)
 
  

Top


Joepie! Nog meer Selfies   18-12-2014


 
Hier hebben we nog meer Selfies!....en als jullie geduldig zijn, dan komt er na de kerstvakantie ook nog een Selfie van juf Jacqueline met haar hond en een selfie van meester Peter met zijn hond!


Top


Nog meer Selfies met je Huisdier!!   09-12-2014


Wauw, we hebben al heel wat "Selfies met je huisdier" binnen! Jullie kunnen nog steeds selfies opsturen naar juf Petronella.
       
 
          



 
Top


Selfie met je huisdier   01-12-2014

Yessss....onze eerste "Selfie met je huisdier" is al binnen!! Doen jullie ook mee? Volgende week zullen we alle andere selfies plaatsen die naar ons zijn opgestuurd. 
Top


Gedichten over de Herfst   19-11-2014


Wij hebben een gedichtenwedstrijd gehouden. Kinderen konden een gedicht inleveren dat gaat over de Herfst. Wij hebben er drie uitgekozen. Deze kun je hieronder lezen. Veel leesplezier!
 
"Kleuren en geuren"

De herfst heeft hele mooie kleuren
En in het bos zijn dan ook echt heerlijke geuren!
 
Elisa



"Herfst"
 
Is mooi.
Het maakt wel een zooi.
Je maakt wel een prooi.
Als je iets leuks maakt,
Dan klooi je er soms mee.
Je neemt een zak met veel  bladeren mee,
tilt het open en sleept de zak met bladeren mee.
Ik kwam thuis met de bladeren achter mij aan.
Oeps nu is de zak gescheurd.
Nou ja een nieuwe zak dan.
Maar ik gooi de bladeren in de nieuwe zak.
 
Zora

 

"Bladeren"
 
De herfst is mooi en leuk.
De bomen zijn mooi en de bladeren zijn ook mooi en leuk.
De bomen horen bij de herfst.
 
Nalai     

 
       
Top


Interessante tip!   03-11-2014

Pssssst....hier is een superleuke site met allemaal spelletjes over de Herfst!! 

Top


Leuke Herfstknutsel   03-11-2014

Wij hebben een leuke knutsel voor jullie bedacht.
....geen gewone knutsel, maar een natuurknutsel over de herfst!

Je pakt een blaadje voor het hoofd, en die plak je op een papier. Dan doe je hetzelfde voor het lijf. Dan knip je een langwerpig blaadje door de midden voor de vleugels, en die plak op het lijf. Dan knip je ogen, die plak je op, net als de snavel. En dan pak je het takje en plak je onder de uil. En dan teken je de blaadjes van de tak. En dan ben je klaar!  Groetjes van de NatuurKids!

  
Top


Weetjes over de Herfst   27-10-2014


Wist je dat....dauw echt bij de herfst hoort? De nachten worden kouder, de grond koelt daardoor meer af. De waterdamp die onzichtbaar is en die in de warme lucht van de dag zit, condenseert tot dauw, waterdruppels.

Wist je dat....paddenstoelen ook niet iets is van alleen in de herfst? Paddenstoelen zijn vooral een vochtige omgeving nodig en ja daar is de herfst natuurlijk ideaal voor. De zomer is wel heel belangrijk voor het zien van paddenstoelen in de herfst, is het nat en warm in de zomer dan zie je veel paddenstoelen. Een droge, koude zomer geeft weinig paddenstoelen. Maar je kunt dus het hele jaar door paddenstoelen zien, behalve bij langdurige droogte in de zomer en veel vorst in de winter.

Wist je dat....herfst een moeilijk rijmwoord is? Probeer maar eens wat te rijmen op het woord herfst :)  


 
Top